Konkurs za idejno urbanističko arhitektonsko rešenje rekonstrukcija pijace Palilula otkup

Beograd
Bunjak Ksenija, Nestorović Božidar, Bulatović Ksenija
2009.

Predloženim arhitektonsko-urbanističkim rešenjem dobijena je prostorna organizacija nove Palilulske pijace, sa proširenim sadržajima kako bi se dati prostor mogao koristiti i u funkciji trga.

Kako trg predstavlja mesto okupljanja, i kako su se na pijacama oduvek odvijale prave slike života nekog naroda, ideja projekta bila je osmisliti ambijent koji će postati nova gradska pozornica. Na njoj će se odigravati scene iz svakodnevnog života, tako što će se sam prostor transformisati i stvarati scenografiju prilagođenu različitim situacijama.

Pijačni objekat postavljen je uz Ulicu Majora Ilića, tako da formira barijeru prema najprometnijoj ulici na lokaciji - Ulici Majora Ilića, otvarajući prostor pijace ka reprezentativnom, "zelenom" potezu nekadašnje Cardo Maximus i nekadašnjeg Carigradskog druma. Ambijent se definiše kako objektom, tako i nivelisanim terenom i nadstrešnicom koja polazi od pijačnog objekta, prekriva deo lokacije i prema potrebi se demontira.

Trg je zamišljen kao oaza u gradu. U nivou partera postavljane su tezge. One se, u zavisnosti od režima korišćenja, sklapaju i liftovima otpremaju u podzemni nivo. Medjutim one se mogu transformisati kako u pokretne panele, čime se stvara dinamičan prostor namenjen povremenim izložbama, performansima, i sl. tako i u klupe (ređanjem sklopljenih tezgi jedne na drugu).